Segueix-nos a

Clínica Dental en Barcelona - Clínica Dental Miravé

Quines són les principals causes del bruxisme i quins tractaments poden prevenir-ho?

Anomenem bruxisme l’acció repetitiva -i inconscient- d’estrènyer les dents mitjançant moviments de mandíbula produïts pel nostre sistema nerviós. Les causes que produestin aquests moviments inconscients? Són diverses i els seus orígens depenen de diferents factors. 

El bruxisme afecta tant homes com dones, i també es pot manifestar de dia i de nit. Està demostrat que, a mesura que ens fem grans, els seus efectes disminueixen, però en qualsevol cas, cada cop són més les persones que el pateixen. I ho fan, principalment, a causa de l’estrès i de mals hàbits de vida, així com problemes per agafar el son. En menor grau, hi ha pacients que presenten bruxisme l’origen dels quals prové de l’ús de certs medicaments o de la mala posició de les dents.    

Com detectem que un pacient pateix de bruxisme? 

Com hem comentat anteriorment, els moviments i friccions produïts pel bruxisme amb involuntaris, cosa que significa que, moltes vegades, els pacients no són conscients que ho pateixen. L’estat de la nostra dentadura dóna totes les pistes al professional odontòleg per detectar-lo: 

  • Detracció de genives produïda pel desgast de l’esmalt dental i la pressió que exerceixen les dents.  
  • Desgast visible de les peces dentals, que perden la forma natural a causa de la pressió exercida sobre cadascuna de les peces.  
  • Fissures i trencaments de dents produïdes per la força permanent a les peces dentals 
  • Estat permanent de cansament a causa de la mala qualitat del son produïda per la tensió   

Com tractar el bruxisme? 

El tractament del bruxisme i les seves conseqüències requereix un enfocament multidisciplinari. Idealment el pacient bruxista ha de ser valorat per un equip compost per: un odontòleg, un neuròleg, un especialista en medicina del son (no existeix a tots els països) i un psicòleg.  

Actualment, el tractament del bruxisme més habitual és la combinació dels fàrmacs d’acció central, teràpia oclusal amb fèrula nocturna de relaxació i psicoteràpia. Des del camp de l’odontologia, a més d’oferir una part del tractament, podem reparar els efectes que ha tingut el bruxisme sobre les dents, fent un diagnòstic correcte es poden rehabilitar els desgasts dentals.    

Quin és el tractament per poder combatre el bruxisme? 

En primer lloc, és recomanable que tots els pacients que pateixen de bruxisme utilitzin la coneguda com a fèrula, que ens ajuda a prevenir aquest desgast que volem evitar. S’utilitza principalment de nit quan dormim. Al principi d’aquest article destacàvem l’estrès com un dels principals factors de risc en pacients amb bruxisme, i és important considerar, per poder-lo tractar, altres tractaments fora de l’odontologia que ens ajudin a reduir la tensió acumulada.   

Visita el teu dentista de confiança un cop l’any 

Encara que moltes vegades no ens parem a pensar en com el nostre estil de vida i els nostres hàbits afecten la salut de la nostra dentadura, és important fer una visita anual al nostre dentista perquè un professional sigui el que faci una valoració de la nostra salut bucodental.  La prevenció és una eina potent a l’hora d’evitar malalties futures.   

Abrir WhatsApp
¿Necesitas ayuda?
Hola
¿En qué podemos ayudarte?
Skip to content