Segueix-nos a

Clínica Dental en Barcelona - Clínica Dental Miravé

El impacte dels aliments àcids a l’esmalt dental

L’esmalt dental, aquesta capa protectora que protegeix els nostres dents, enfronta una amenaça silenciosa provinent de la nostra dieta diària. Els aliments i begudes àcids poden desencadenar processos d’erosió àcida, comprometent la integritat del nostre esmalt.

¿Què és l’erosió àcida?

L’erosió àcida és l’ús gradual i la pèrdua d’esmalt dental a causa de l’exposició freqüent a substàncies químiques amb components àcids. Això inclou aliments, begudes i fins i tot l’àcid estomacal en casos de reflux àcid crònic. Amb el temps, l’erosió àcida pot portar a la pèrdua d’estructura dental, comprometent així la sensibilitat dental, decoloració i augmentar el risc de càries.

Fonts comunes d’acidesa a la dieta

Cítrics: taronges, llimones, limes i altres cítrics són coneguts per la seva acidesa. Begudes carbonatades: refrescs i aigües carbonatades contenen àcids que poden erosionar l’esmalt. Fruites àcides: llimona, maduixes, pinyes i raïms poden tenir un contingut àcid significatiu.

Aliments processats: alguns aliments processats, com salses de tomàquet, adobs vinagretes i productes enllaunats, també poden contribuir a l’erosió àcida.

Impacte a l’esmalt dental

L’erosió àcida debilita l’esmalt dental, exposant la dentina subjacent i augmentant la sensibilitat. A més, l’esmalt aprimat és més susceptible a les càries i fractures. L’impacte de l’erosió àcida és gradual però acumulatiu, i una vegada que l’esmalt es perd, no es pot regenerar.

Com protegir l’esmalt dental

Raguinament bucal neutre → Després de consumir aliments àcids, passats uns minuts per no generar l’efecte contrari, escopir-se la boca amb aigua neutralitza l’àcid i ajuda a restablir l’equilibri.

Esperar abans de raspallar → Espera com a mínim 30 minuts després de consumir aliments àcids abans de raspallar-te les dents. Raspallar-se immediatament pot augmentar l’erosió, ja que l’esmalt està temporalment més tou després de l’exposició a l’àcid.

Consum moderat → Limitar el consum d’aliments i begudes àcids, i preferir opcions menys àcides, pot ajudar a reduir el risc d’erosió.

Fer servir palls → Beure begudes àcides a través de palls redueix el contacte directe amb les dents com ocorre amb el suc de llimona.

Calc i fluor → Consumir aliments rics en calci i utilitzar productes dentals amb fluor reforça l’esmalt i ajuda a contrarestar els efectes de l’erosió àcida.

L’erosió àcida és un problema de salut bucal evitable, però que requereix consciència i accions preventives. En comprendre l’impacte dels aliments àcids a l’esmalt dental i adoptar hàbits que minimitzin l’exposició, podem preservar el nostre somriure i mantenir dents fortes i saludables. La clau rau en un equilibri conscient entre gaudir d’aliments àcids i protegir la salut bucal a llarg termini!

Abrir WhatsApp
¿Necesitas ayuda?
Hola
¿En qué podemos ayudarte?
Skip to content